Koiraharrastajat on hulluja tai ainakin pikkasen vajaita. Ohjelmassa treeni kentällä. Kentän maa oli mutainen ja vesilätäkköinen. Taivaalta tuli isoja ja vetisiä loskakokkareita, vahvistuksena voimakas kylmä tuuli.
 
Kentällä odotteli jo kaksi pentua. Belggarin pentu Iita 4,5 kk ja beauceron  "Chevy" tms.  en ole nimestä ihan sata-varma. Urpo kummasteli ensin ihmisiä ja muita koiria autosta. Kauhee meteli piti päästää. Hain sen autosta ja lähestyimme muita. Muut koirat oli jännittäviä. Ihmiset oli kivoja ja ihania. Pikkuhiljaa Urpon jännitys alkoi sulaa. Aika pitkään se oli kahden vaiheilla. Leikkiäkö vai uhota hiukan kun pelotti. Tuulan lempi-Salli päästettiin autosta katsomaan pentuja. Pennuista Urpo ja Iita päästettiin irti. Salli ja Iita leikkivät nätisti. Kaikki pennut lopettivat ihmisten jännittämisen. Osa alkoi jo leikkiäkin keskenään hetkittäin. Salli briard toimi rauhallisena esimerkkinä. Pikkupojilla tuli kummallakin jännityskakka. Lopuksi urpo olisi mielellän koittanut hiukan astua Iitaa. Siinä vaiheessa Urpo meni takaisin auton ja aloitettiin oikeat treenit.

Minttu oli into-pinki-ponki eläin.
Otin ensin ruutua. Minttu meni hyvin ruutuun, tarkisti merkit reunoilta ja keskelle ruutua mennessään pysähtyi käskystä. Samalla sai namin, jonka olin vienyt sinne keskelle. Maahan komennolla meni maahan. Palasin sen luo ja palkitsin vielä ruudussa. Kaksi suoritusta tehtiin.

Sitten otettiin ihan merkkiä ja suuntia. Minttu on taitava tässä. Menee sille merkille, minkä sille osoittaa ja pysähtyy "sto" käskyllä. Jatkaa siitä käsimerkillä ja käskyllä seuraavalla merkille. Joko oikealle tai vasemmalle. Nämä on Mintun mielestä superkivaa tokossa, siksi nyt tällaista kokeilua.

Nouto.
Minttu odotti hyvin, käskyllä haki iloisesti. Tosin hieman ääntä pitäen. Se toi kapulan vierelle, mutta tipautti sen pois. Nosti sen käskyllä ja luovutti kohtuudella. Heittelin sille kapulaa muutamaan otteeseen. Minttu sai hakea sen jo lennon aikana. Palautuksessa koitin olla tarkka, ja houkutella sen reippaasti oikealle paikalle. Pitoharjoituksia tarvitaan. Ote kapulasta on löpsö ja Minttu tipauttaa sen helposti.

Kaukokäskyt.
Hyvin meni metrin päästä, Muuten oli ihan kuutamolla. ei ymmärtänyt sitten ollenkaan.

Pysäytetty luoksetulo. Lyhyellä matkalla pysähtyi kohtuullisen nopeaan. mitä pitempi matka, sen hitaampi pysähdys. Käytän käskynä käsimerkkiä. Otin yhden alokasluokan luoksetulon, ihan ettei Minttu ala jälleen ennakoida. Sitten otin pysäytetyn luoksetulon pitkällä matkalla. Heitin mintun lähelle kiven. Minttu pysähtyi melko nopsaan ja meni sitten kiven luo. Se alkoi leikkiä sillä, jolisi ja huusi ja kaapi etutassuillaan sitä kiveä liikkeelle.
Otin vielä yhden pysäytyksen pitkällä matkalla. Heilautin kättä, ja Minttu pysähtyi välittömästi. Hieman kurkkasi taakseen että missä se kivi. Menin Mintun luokse ja kun kaivoin namia taskusta, huomasin että ne oli loppu! tällaisen supermahtavan suorituksen jälkeen! otin sitten maasta kiven aj heitin sen Mintulle. Se juoksi perään aj piti omaa kivaa sen kanssa. Heitin kohta toisen ja senkin parissa Minttu viihtyi jonkin aikaa. Treenin lopussa Minttu oli iloinen ja innokas. Se olisi halunnutjäädä ruudun merkkien läheisyyteen eikä tulla autoon. Meidän jälkeen Tuula tokili Nada schapendoesin kanssa. Ihan kiva että muita ei enää ollutkaan treenailemassa. Siinä vaiheessa oltiin oltu kentällä tunti ja vartti. Vaatteet oli jääkylmät ja läpimärät. Pääasia että koirilla oli kivaa ja hauskaa.